29 studenoga, 2008

"Natural Mystic"- 15l nano

Setup:
Dimenzije: 38 x 18 x 21 cm (15l)
Rasvjeta: MH Giesemann Megachrome tropic 70W - 8h
Filtracija: Resun canister filter 200 l/h
Parametri vode: pH 6.3 - 6.6, KH 5, GH 7, temp. 24 'C
C02: Komprimirani CO2 sa solenoid ventilom 7.5h,

stakleni difuzor - 1 bps
Supstrat: Zemlja za cvijeće, vulkanit i laterit (2-3 cm)
Kvarcni šljunak 1-3mm granulacija (2-5cm)
Gnojenje: 1.5 ppm NO3, 0.2 ppm PO4, 15 kapi
Seachem flourish, 7 kapi Easy-life Easycarbo.

Flora:
Hemianthus micranthemoides,
Hemianthus callitrichoides, Rotala rotundifolia, Ludwigia arcuata, Anubias barteri var. nana 'Petite', Monosolenium tenerum, Hydrocotyle sibthorpioides, Hydrocotyle microphylla, Taxiphyllum alternans, Fissidens fontanus, Microsorum pteropus 'Windelow', Microsorum pteropus 'Narrow', Myriophyllum mattogrossense, Mayaca fulvitalis, Lindernia rotundifolia, Lilaeopsis Nuova-zelandie, Riccia fluitans, Eleocharis parvula, Didiplis diandra

Fauna:
Celestichthys margaritatus, Neocaridina heteropoda var. red


19 studenoga, 2008

˝Mystery of the Forest˝ - Setup (prednji plan)


Prednji plan pokrivam sa Spiky moss (Taxiphyllum sp.) i Eleocharis sp. 'Japan'. Mahovinu sam pričvrstio na oblutke s mrežicom od voća (u prigodnim bojama).



Ova mahovina je dosta krupnije građe od ostalih mahovina iz roda Taxiphyllum.



Mahovinu sam iskidao na sitnije komadiće i pokrio površinu kamena. Pritom sam pazio da ne stavljam više nego što je potrebno da se prekrije kamen (jedan sloj). Ukoliko se stavi predebel sloj, mahovina koja se nalazi ispod, uslijed nedostatka svjetla propada, a organski otpad koji se stvara može izazvati pojavu algi.







Hairgrass sam razdvojio na male busenove sa po 10-15 travki, i prije sadnje sam ih skratio na oko 1cm iznad korijena. Na ovaj način se izbjegava otpad koji bi se stvorio eventualnim truljenjem neprilagođene biljke, i omogućava se brže širenje. Sadio sam ih na međusobnu razdaljinu od oko 2cm.


09 studenoga, 2008

˝Mystery of the Forest˝ - Setup (160-ti dan)

Izvadio sam stream pumpe jer su izbacivale previše CO2 iz vode, a umjesto njih sam stavio Eheim compact 1002 protoka 1000l/h. To je samo privremeno dok ne nađem bolje rješenje... Povećanje koncentracije CO2 imalo je pozitivan učinak na biljke, ali i na alge (BBA i GSA). Ubacio sam dva sijamska majmuna Crossocheilus siamensis i pojačao gnojenje, tako da je sve pod kontrolom za sad. Trenutne dnevne doze gnojiva su: 0.15ppm PO4, 1.5ppm NO3, 2ml Seachem Flourish i 7ml Easy Carbo. Uskoro slijedi i sređivanje prednjeg plana.